Onderkomens voor bedrijven

Bedrijfsveiligheid

 

 

 

 

Zelfs als de brandvloer brandveilig is, zijn schuilplaatsen van niet meer dan 500 kubieke meter (1.345 cu ft) nodig om werknemers in geval van brand onderdak te bieden, zegt Thijs en erkent het hoge aantal dodelijke slachtoffers bij brand.

“De realiteit is dat al deze brandveilige ruimten toebehoren aan de werkgevers of hun werkgevers. Voor het overige heeft het bedrijf niet dezelfde verplichting om aanvullende maatregelen te nemen: er is geen wet die hen daartoe verplicht,” zei hij.

Bedrijfssondes

Werkgevers versterken soms hun lassersnorm met bepalingen die hen verantwoordelijk maken voor de brandveiligheid van hun vestigingen. Handhaving en regelmatige controles zijn minimaal, zegt hij.

Bescherming van werknemers

Het Nederlands Instituut voor Industriƫle Veiligheid en Gezondheid (SWIHS) voert, in samenwerking met de Nederlandse Arbeidsinspectie, regelmatig onderzoeken uit tegen werkgevers.

“Het enige wat wij niet mogen is informatie inwinnen bij andere landen. Het is een beetje hypocriet!” aldus Thijs van Rooden, Safety Manager van Securitas. De SWIHS vindt meestal dat bedrijven een zeer slecht veiligheidsbeleid hebben, terwijl ze dat in werkelijkheid alleen doen als laatste redmiddel, als ze er met de werkgevers niet uitkomen.

Zij hebben ook een sterke onderhandelingspositie. De stimuleringsregeling voor veilig werk helpt bedrijven hun prestaties te verbeteren.

Het Swiss Safe Work Initiative (SSWI) is medesponsor van de veiligheidsinspectie voor de bouwsector.

“Bij een inspectie zou soms blijken dat bouwvakkers aan de vuurlinie nauwelijks toezicht houden. Het bedrijf hoefde geen veiligheidsmiddelen te verstrekken. Dit zou aan de inspectie worden onthuld,” aldus Van Rooden van SWIHS.

Een andere organisatie, de United Steelworkers of America, geeft in haar “Everything You Need to Know About Classifications for Industry” meer inzicht in wat er komt kijken bij een veiligheidsclassificatie van een werkomgeving.

Een onderzoek ter voorbereiding van de gids voor risicobeheer (RMG) van het U.S. Customs and Border Protection (CBP) voor UASI heeft meer dan 130 punten van zorg aan het licht gebracht.

Het meest verontrustend in de lijst zijn de gevaren voor elektrisch werk. Stralingslassers bij het labbrandincident van de TSA Airport Security Service (SAS) in april 2014 staken hun werkplekmaterialen in brand, of zichzelf toen een luchtkoker over een gaslamp werd geplaatst. Het Duitse federale bureau voor stralingsveiligheid (BfR) waarschuwt al jaren dat de veiligheid van lassen op petroleumbasis twijfelachtig was en toonde aan dat de samenstelling van het bloed van werknemers onmiddellijk na hun dood door deze gevaren was veranderd. Huisdieren zijn verboden op de werkplekken. Dagelijkse lijfwachten worden routinematig ingezet. Het National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) classificeert de werkplek als weinig gevaarlijk, beveelt geen bepaalde classificatie aan en moedigt de industrie aan haar veiligheidsstatus te verbeteren.

lees meer:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.